sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Interview met oud-speler Folly van Dam (68)

Voormalig profvoetballer Folly van Dam, geboren op 22 april 1945, zet zich sinds jaar en dag in voor PEC Zwolle. Folly, een  Zwollenaar is hart en nieren, is vader van twee kinderen en opa van vijf kleinkinderen. Op de vraag of er ook voetballers tussen zitten antwoordt hij: ,,Nee, het zijn vijf meiden en ze voetballen niet. Ik ben dus geen opa die met zijn kleinkinderen elk weekend op het voetbalveld te vinden is. Dansen is meer hun ding.” De 68-jarige Zwollenaar, die sinds 2007 gepensioneerd ambtenaar is, is nog wekelijks op de club te vinden.

Voetbalcarrière
Op achtjarige leeftijd begon Folly aan zijn voetbalcarrière bij vroegere aartsrivaal Zwolsche Boys: ,,Bij Zwolsche Boys heb ik alle selecties doorlopen en in 1961 maakte ik op zestienjarige leeftijd mijn debuut in het eerste elftal.’’ In 1963 ontving hij een semi-profcontract van de club. Dit hield in dat er overdag gewerkt moest worden en ’s avonds getraind. Na een aantal jaren vroeg Folly verhoging van zijn contract: ,,Ik verdiende in die tijd 1.500 gulden op jaarbasis, dit was echt te weinig gelet op het feit dat er ieder jaar weer spelers uit de omgeving van Utrecht werden gehaald die vele malen meer verdienden dan de eigen (club)spelers. Ik vroeg een verhoging tot 2.000 gulden, maar de club ging hier niet mee akkoord. In mijn contract stond echter dat wanneer Zwolsche Boys drie achtereenvolgende maanden geen salaris uitbetaalde ik transfervrij kon vertrekken.’’ Vanwege de financiële problemen waar de club mee te maken had gebeurde dit, waarna Folly zijn contract bij Zwolsche Boys inleverde.

De overstap
Hij besloot om in dat jaar (1967) de overstap naar concurrent PEC te maken. Bij de supporters van Zwolsche Boys was hier veel frustratie over en de overstap werd hem niet in dank afgenomen. Zo noemden ze hem onder meer een “verrader” en een “overloper”. Kort na zijn overstap moest Folly met het tweede van PEC aantreden tegen zijn oude club. Na de wedstrijd kreeg hij zo’n harde schop van één van de supporters in de kantine, dat hij snel van het sportpark vertrok. In 1972 werd zijn contact niet meer verlengd en vertrok de Zwollenaar naar Rhoda Raalte. Hier speelde hij ongeveer drie seizoenen in het eerste elftal, waarna hij een punt achter zijn voetballoopbaan zette. Hij werd jeugdtrainer bij de club uit Raalte en trainde later ook nog bij verschillende amateurverenigingen in de omgeving van Zwolle.


Folly van Dam (onderste rij, tweede van links)

De terugkeer
Na zijn trainerscarrière werd  Folly door toenmalige algemeen directeur Jeroen Bijl  gevraagd terug te keren bij FC Zwolle als coördinator jeugdscouting: ,,Samen met Gerard Nijkamp, die destijds hoofd jeugdopleiding was, heb ik dit opgepakt. Eind jaren negentig hebben wij de voetbalschool opgezet. Nog steeds is dit een groot succes en bestaat het alweer zo’n vijftien jaar.”

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd werd hij vrijwilliger bij de club. Dat is hij nog steeds. Zijn werkzaamheden zijn voornamelijk: gastheer van de voetbalschool, het scouten bij de jeugd, het verzorgen van rondleidingen door het IJsseldelta stadion, contacten onderhouden met oud-(contract)spelers en relatiebeheer: ,,Ik werk nog steeds met heel veel plezier bij de club. PEC Zwolle is een gemoedelijke, sfeervolle club waar je altijd heel warm wordt ontvangen.” Daarnaast houdt hij zich samen met een andere vrijwilliger, Gerard de Ruiter, bezig met het archiveren van vele historische stukken: ,,Lang niet alle historie is op de club aanwezig. Zo is er ook veel verloren gegaan bij de brand in de jaren tachtig. Alles wat we nog wel hebben moeten we zuinig op zijn.”