Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

PEC in Time: Kampioenenmaker Giovanni Hiwat

Wie niet weet hoe een fles champagne te ontkurken, moet eens langsgaan in Helmond bij Giovanni Hiwat. De aanvallende vleugelspeler wist bij zijn drie vorige werkgevers kampioen van de Jupiler League te worden met de bijbehorende promotie als gevolg. Bij zijn huidige broodheer werd promotie op een haar na gemist. Dit seizoen durft Hiwat het woord promotie niet eens in de mond te nemen. Met Helmond Sport staat de Zwollenaar op de laatste plaats in de Jupiler League.

In de openingswedstrijd van het seizoen 2011-2012 debuteerde de toen pas 17-jarige Hiwat onder Art Langeler in de hoofdmacht van FC Zwolle. Op zo'n veertig kilometer van zijn huidige club Helmond Sport, maakte de speler in De Vliert van FC Den Bosch zijn eerste meters als profvoetballer. Snelle meters, dat werd al vlot duidelijk. Menig keer moesten zijn bewakers aan de noodrem trekken om niet op de counter geslacht te worden. Vlak voor het kampioenschap scoort Hiwat op aangeven van Arne Slot thuis tegen AGOVV Apeldoorn zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. In de Eredivisie is het echter andere koek. Hiwat komt niet vaak voor in de plannen van trainer Ron Jans en speelt voornamelijk zijn wedstrijden bij Jong PEC Zwolle op de maandagavond, in tegenstelling tot zijn maatjes Darryl Lachman en Mustafa Saymak. ,,Met hen, maar ook met Furdjel Narsingh heb ik nog geregeld leuk contact", begint Hiwat. Beide spelers komen via Zwolle in Leeuwarden terecht. Narsingh stapt in 2014 transfervrij het Cambuurstadion binnen. Hiwat, weliswaar op huurbasis, meldt zich in de winter van 2013 in de Friese hoofdstad. Hier krijgt de aanvaller ook het predicaat kampioenenmaker, want net als met FC Zwolle houdt Hiwat ook in Friesland de schaal omhoog. ,,Ja ja", grinnikt Hiwat. ,,Ik word er nog geregeld aan herinnerd, vooral door jongens waarmee ik toen speelde. Twee keer achter elkaar kampioen worden gebeurt niet vaak natuurlijk." 

Na de succesvolle periode in Leeuwarden keert Hiwat terug in Zwolle, hopend op meer geluk. Een vaste waarde worden in het ijzersterke team van Jans lukt niet, toch speelt Hiwat dat seizoen de nodige minuten en heeft de aanvaller weldegelijk een aandeel in het grootste succesverhaal van de club. Zowel in de tweede ronde van de KVNB Beker tegen Wilhelmina'08 als in de achtste finale tegen Excelsior weet Hiwat tot scoren te komen. Ook is de Zwollenaar in beide duels de aangever bij goals van Fred Benson. In de Eredivisie zelf komt Hiwat eenmaal in de boeken, wanneer PEC Zwolle de grootste Eredivisie-zege uit de clubgeschiedenis boekt. Tegen ADO Den Haag komt het slotakkoord, de 6-1, van Hiwat. Na dat seizoen vertrekt Hiwat dan toch definitief uit Zwolle en tekent hij een contract voor twee seizoenen bij Sparta Rotterdam. Het boek van de kampioenenmaker krijgt in Rotterdam een derde hoofdstuk. Want ook onder Alex Pastoor weet Hiwat rechtstreeks promotie naar de Eredivisie af te dwingen, maar opnieuw is een vertrek aanstaande.
In Helmond wordt de tweede Zwollenaar in de selectie met open armen ontvangen. ,,Het was wel even wennen hier hoor, ook de stad Helmond was onbekend voor mij. Gelukkig hebben de club en Gillian Justiana mij goed opgevangen." Want Justiana was inmiddels al een aantal seizoenen de vaste linksback op De Braak. Met Hiwat onder contract en een uitstekende seizoenstart waarin beslag werd gelegd op de tweede periode en dus een ticket voor de play-offs om promotie, deed die ene vraag dan ook geregeld de ronde. Zou Hiwat opnieuw promoveren? Een rechtstreekse titel zit er met het superieure VVV-Venlo niet in, maar in de play-offs schoppen de Helmonders het bijna tot in de finale. In het tweede duel met Roda JC lijkt een verlenging in Kerkrade lange tijd in de maak, totdat Gyliano van Velzen in de slotminuut de Brabantse droom aan diggelen schiet. Viermaal promoveren blijkt teveel van het goede.

Dit seizoen hangt de vlag er heel anders bij op De Braak, waar men snakt naar een nieuw onderkomen. Het plan om in 2023 een nieuw multifuncitoneel stadion te gaan betrekken lijkt doorgang te kunnen vinden, helemaal nu er dit seizoen geen enkele ploeg uit de Jupiler League zal degraderen. Het is tweemaal goed nieuws voor Helmond Sport. De ploeg van trainer Roy Hendriksen harkte immers pas drie punten bij elkaar en wacht na acht speelrondes nog altijd op de eerste winstpartij. ,,We moeten gewoon gaan scoren. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had vandaag zelf de 1-0 kunnen maken, maar gleed uit in de zestien", blikt Hiwat terug na de 0-2 nederlaag tegen De Graafschap. ,,Het balletje moet gewoon een keer onze kant op vallen." In Helmond heeft de 23-jarige Hiwat een aflopend contract en is hij na het plotselinge vertrek van Justiana de enige Blauwvinger. ,,Ik focus me nu gewoon op mijn spel hier, maar natuurlijk heb ik de ambitie om hogerop te spelen." Of dat ooit weer in Zwolle is? ,,Wie weet hoe het loopt. Ik kom in ieder geval nog geregeld in Zwolle kijken en vind het voetbal daar prachtig om te zien. De Eredivisie blijft mijn uiteindelijke doel."