Clubhistorie

Clubhistorie

Voor de oorsprong van het huidige PEC Zwolle moeten we ruim honderd jaar terug naar 12 juni 1910. Voetbalverenigingen EDN en PH fuseren en gaan samen verder onder de naam PEC. Het eerste grote succes volgt in 1917. De Zwollenaren worden kampioen van de Tweede Klasse. Een volgend hoogtepunt volgt in 1928, wanneer PEC de bekerfinale haalt. Helaas wordt de eindstrijd met 2-0 verloren van RCH.

PEC Zwolle

In het seizoen van 1954/1955 werd PEC kampioen van de tweede klasse en maakte de club promotie naar het betaald voetbal. Toen de club in 1971 tweede werd in de Tweede Divisie, volgde rechtstreekse promotie naar de Eerste Divisie. Ook werd de plaatsnaam aan de clubnaam toegevoegd. PEC werd PEC Zwolle. Een historisch hoogtepunt volgde in 1977 toen PEC Zwolle zich als eerstedivisieclub wist te plaatsen voor de bekerfinale. Het Nijmeegse Goffert stadion was voor deze finale tegen FC Twente met 29.000 toeschouwers tot de nok toe gevuld. Ondanks een speloverwicht wist PEC Zwolle in de reguliere tijd niet tot scoren te komen. In de verlenging sloeg FC Twente ongenadig hard toe. Een afstandsschot van Epy Drost, een penalty van Arnold Mühren en een doelpunt van Jan Jeuring zorgden voor een geflatteerde 0-3 nederlaag. Een jaar later werd PEC Zwolle onder trainer Fritz Korbach kampioen van de Eerste Divisie en bereikte daarmee voor het eerst het hoogste voetbalniveau van Nederland: de Eredivisie.


PEC Zwolle’82

Ondanks de vaak uitstekende prestaties tegen topclubs, domineerde het degradatievoetbal vanaf 1981 en ontstonden er financiële problemen. Projectontwikkelaar Marten Eibrink stak de reddende hand toe door voorzitter/eigenaar van de club te worden. Om de nieuwe start te symboliseren werd op 1 juli 1982 de clubnaam omgedoopt tot PEC Zwolle’82. Hoewel er enkele topnamen als Cees van Kooten, Piet Schrijvers en Johnny Rep werden aangetrokken, kon degradatie in het seizoen 1984/1985 niet voorkomen worden. Gelukkig wist PEC Zwolle’82 het seizoen daarop meteen weer te promoveren naar de Eredivisie. De club wist zich daar tot 1989 te handhaven, waarna degradatie volgde. 

FC Zwolle

Het verblijf in de Eerste Divisie, in combinatie met het vertrek van voorzitter/eigenaar Marten Eibrink in 1989, leidde tot nieuwe geldzorgen. De reddingsoperatie die van de Zwolse club een betaald voetbalorganisatie moest maken, zorgde voor een definitief faillissement van PEC Zwolle’82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990. Teams onder leiding van onder andere Ben Hendriks, Jan Everse en Dwight Lodeweges speelden vaak goed voetbal, maar wisten zich niet te belonen met promotie. In het seizoen 2001/2002 lukte dit onder trainer Paul Krabbe wel na een spannende kampioenswedstrijd die met 1-0 werd gewonnen van Excelsior. FC Zwolle wist het eerste seizoen via de nacompetitie te overleven, maar een jaar later sloeg het degradatiespook wederom toe. Eén speelronde voor het einde van de competitie hadden de Blauwvingers aan een thuisoverwinning op Willem II genoeg om rechtstreekse degradatie te voorkomen. In een wedstrijd die van de spanning aan elkaar hing lukte het FC Zwolle niet om tot winst te komen. Zelfs een strafschop tien minuten voor tijd bood geen perspectief aangezien de bal via de binnenkant van de paal terug het speelveld in stuiterde. Een week later traden de mannen van Hennie Spijkerman in een uitverkochte Kuip aan tegen Feyenoord. De Zwollenaren hadden de pech dat de Rotterdammers afscheid namen van succestrainer Bert van Marwijk, waardoor de tegenpartij uiterst gemotiveerd aan de start verscheen. FC Zwolle werd met een 7-1 nederlaag terug de Eerste Divisie ingetrapt.


Kampioen

Na enkele seizoenen in de top van de Jupiler League gespeeld te hebben, greep de club in het seizoen 2010/2011 net naast het kampioenschap. De opgebouwde voorsprong van elf punten tijdens de eerste seizoenhelft bleek net niet genoeg voor de titel. Een seizoen later was het wel raak. FC Zwolle werd onder trainer Art Langeler op 13 april 2012 kampioen van de Jupiler League na een 0-0 gelijkspel tegen concurrent FC Eindhoven. De dag erna volgde een waanzinnige huldiging op het Rodetorenplein in Zwolle, waar ruim 20.000 mensen de promotie vierden. 

PEC Zwolle

Per 1 juli 2012 ging de club weer verder onder de naam PEC Zwolle. De doelstelling van het eerste jaar (handhaving) werd met een prachtige elfde positie ruimschoots gehaald. Naast de mooie positie op de eindranglijst verraste PEC Zwolle het eerste seizoen heel Nederland met fris en aanvallend voetbal. Ook het tweede seizoen in de Eredivisie was een succesnummer. Het team van trainer Ron Jans begon de competitie vol elan met een 2-1 overwinning op Feyenoord. Ook de drie daaropvolgende wedstrijden werden gewonnen, waardoor PEC Zwolle ruim een maand bovenaan de Eredivisie stond. Naast de competitie boekten de Blauwvingers ook in de KNVB beker een gigantisch succes. Door overwinningen op Fortuna Sittard (2-0), Wilhelmina'08 (4-0), Excelsior (1-4), JVC Cuijk (5-1) en N.E.C. (2-1) werd voor de derde maal in de clubgeschiedenis de KNVB bekerfinale gehaald. In een zinderende wedstrijd versloeg PEC Zwolle landskampioen Ajax met grote cijfers: 5-1. Hierdoor wonnen de Zwollenaren voor het eerst in het 104-jarige bestaan de nationale beker (20 april 2014) en debuteerde de club een seizoen later in de Europa League. Het succes van de Zwollenaren bleef aanhouden toen de club nog geen vier maanden later voor het eerst de Johan Cruijff Schaal won (3 augustus 2014). In de Amsterdamse Arena versloegen de Zwollenaren Ajax met een 1-0 overwinning. Enkele weken na deze winstpartij, speelde PEC Zwolle een tweeluik tegen Sparta Praag in de voorronde van de Europa League. Thuis werd er met 1-1 gelijkgespeeld, terwijl de wedstrijd in Praag met 3-1 verloren ging. 

Bekerwinst
Bekerwinst
Johan Cruijff schaal
Johan Cruijff schaal

Beste seizoen ooit

PEC Zwolle beleefde in het seizoen 2014/2015 de beste jaargang in de Eredivisie! Vele records werden gebroken, waaronder de hoogste eindklassering en het puntenaantal. Nog nooit behaalde PEC Zwolle in één seizoen 53 punten. Met dit puntenrecord eindigde de ploeg onder leiding van trainer/coach Ron Jans op een zesde positie in de Eredivisie. Hiermee plaatsten de Zwollenaren zich ook voor het eerst in de historie voor de play-offs om Europees voetbal. Echter was Vitesse over twee wedstrijden de sterkste, waardoor PEC Zwolle zich niet kwalificeerde voor de Europa League.  


Na de gewonnen KNVB bekerfinale in het seizoen 2013/2014, plaatste de Blauwvingers zich een seizoen later wederom voor de eindstrijd van het prestigieuze bekertoernooi. Nadat PEC Zwolle van FC Oss (3-2), HHC Hardenberg (6-1), VVV-Venlo (0-1), SC Cambuur (2-3 w.n.v.) en FC Twente (1-1 w.n.s.) won, trad het in de finale aan tegen FC Groningen. In een uitverkochte Kuip, prolongeerde PEC Zwolle de titel echter niet. De Zwollenaren verloren de bekerfinale met 0-2 van de Groningers.  

Palmares 

Kampioen Eerste Divisie: 1978, 2002, 2012 

Kampioen Tweede Klasse: 1917 

Promotie naar Eredivisie via nacompetitie: 1986 

Promotie naar Eerste Divisie: 1971 

KNVB Bekerwinnaar: 2014 

Verliezend bekerfinalist: 1928, 1977, 2015  

Johan Cruijff Schaal: 2014 


Europees voetbal 

Voorronde Europa League 2014/2015: PEC Zwolle - Sparta Praag (1-1 en 1-3)


Clubrecords 

Grootste overwinning: PEC - De Valk 8-0 1955/1956 

Grootste nederlaag: Leeuwarden - PEC 9-0 1956/1957, Fortuna SC - PEC Zwolle 9-0 1971/1972 

Hoogste klassering: 6, Eredivisie 2014/2015  

Meeste doelpunten voor 90, Eerste Divisie 1999/2000 

Meeste doelpunten tegen 87, Tweede Divisie B, 1962/1963 

Speler met meeste wedstrijden: Albert van der Haar 455 

Speler met meeste doelpunten: Leo Koopman 124 

Jongste debutant in officieel duel: Sepp van den Berg, 16 jaar 81 dagen, FC Groningen - PEC Zwolle, 11 maart 2018. 

Oudste speler in officieel duel: Rinus Israel, 40 jaar, 62 dagen, Willem II - PEC Zwolle, 22 mei 1982.


PEC Zwolle in Betaald Voetbal 

1955/1956 Eerste Klasse 

1956/1971 Tweede Divisie 

1971/1978 Eerste Divisie 

1978/1985 Eredivisie 

1985/1986 Eerste Divisie 

1986/1989 Eredivisie 

1989/2002 Eerste Divisie 

2002/2004 Eredivisie 

2004/2012 Eerste Divisie 

2012/heden Eredivisie


PEC Zwolle in Eredivisie 

Wedstrijden 612   

Gewonnen 169 

Gelijk 169 

Verlies 274   

Punten 676   

Doelpunten voor 781 

Doelpunten tegen 1067  

Seizoenen 18   

(bijgewerkt tot en met het seizoen 2017/2018)


Trainers 

1955/1957 Jan van Asten 

1957/1958 Jan van Asten, Piet Vogelzang 

1958/1959 Herman Spijkerman 

1959/1961 Jan de Roos 

1961/1963 Herman Spijkerman 

1963/1965 Cor Sluyk 

1965/1966 Wim Blokland 

1966/1968 Jan van Asten 

1968/1969 Joep Brandes 

1969/1970 Pim van de Meent 

1970/1971 Pim van de Meent, Laszlo Zalai 

1971/1972 Laszlo Zalai 

1972/1973 Laszlo Zalai, George Kessler 

1973/1974 George Kessler 

1974/1975 Friedrich Donenfeld, Jan Verhaert 

1975/1977 Hans Alleman 

1977/1982 Fritz Korbach 

1982/1983 Bas Paauwe jr, Rinus Israël, Cor Brom 

1983/1984 Cor Brom 

1984/1987 Co Adriaanse 

1987/1988 Co Adriaanse, Ben Hendriks 

1988/1989 Theo Laseroms 

1989/1992 Theo de Jong 

1992/1994 Ben Hendriks 

1994/1995 Ben Hendriks, Piet Schrijvers 

1995/1996 Piet Schrijvers 

1996/1998 Jan Everse 

1998/1999 Jan Everse, Dwight Lodeweges 

1999/2001 Dwight Lodeweges 

2001/2002 Paul Krabbe 

2002/2003 Peter Boeve 

2003/2004 Peter Boeve, Gerard Nijkamp, Hennie Spijkerman 

2004/2005 Hennie Spijkerman 

2005/2006 Hennie Spijkerman/ Harry Sinkgraven 

2006/2009 Jan Everse 

2008/2009 Jan Everse, Claus Boekweg, Marco Roelofsen 

2009/2010 Jan Everse, Claus Boekweg, Art Langeler 

2010/2013 Art Langeler 

2013/2017 Ron Jans 

2017-heden John van 't Schip


Erevoorzitters 

Gaston Sporre 

Ronald van Vliet 


Ereleden 

Henk Zwijnenberg 

Loek Hermans 

Henk Timmer 

Bertus van der Weerd 

Joop Steggink 

Ron Jans


Gemiddelde toeschouwersaantallen MAC3PARK stadion 

2007/2008: 3.393 

2008/2009: 5.250 

2009/2010: 5.408 

2010/2011: 7.827 

2011/2012: 8.556 

2012/2013: 10.782 

2013/2014: 12.012 

2014/2015: 12.213 

2015/2016: 12.244 

2016/2017: 12.914 

2017/2018: 13.049

Onze partners

PECPOWER
Shirtcampagne 2018-2019 Seizoenkaartcampagne 2018-2019