Arjan Jansen verlaat RZU einde seizoen

Arjan Jansen verlaat RZU einde seizoen

Arjan Jansen vertrekt na dit seizoen bij Regio Zwolle United (RZU). Jansen (51) bekleedde in ruim tien jaar meerdere functies en zette zich de voorbije jaren als directeur van RZU in om sport te gebruiken als onafhankelijke katalysator voor de ontwikkeling van de Regio Zwolle.

,,In maart 2009 kwam ik als interim-bestuurder bij PEC Zwolle terecht. In die tijd waren Art Langeler en Hans van Dijkhuizen beiden Hoofd Jeugdopleiding. Later werd Langeler aangesteld als hoofdtrainer. Jaap Stam, net gestopt als profvoetballer, werd assistent-trainer, Bert Konterman technisch directeur”, blikt Jansen terug.


In 2012 volgde het kampioenschap van de Jupiler League, al merkte Jansen het jaar ervoor al dat er wat stond te gebeuren. ,,FC Zwolle werd in 2011 weliswaar geen kampioen, maar ontsteeg wel de Jupiler League. Waar in 2009 soms niet meer dan 3.500 toeschouwers aanwezig waren, vulde het stadion zich in het seizoen 2011-2012 geregeld tot de laatste stoel. In die tijd zo’n 10.000 plekken. Om verder te kunnen groeien betrokken we ook de regio steeds meer bij de club. We zijn toen gestart met regiobinding en ik werd operationeel directeur.”


,,De verbinding met o.a. de samenwerkende amateurverenigingen en partijen als Sportservice Zwolle waren er al wel, maar er moest een verdiepingsslag komen”, gaat Jansen verder. ,,We moesten economisch sterker worden, maar ook maatschappelijk. Daar zijn we in 2010 met de oprichting van PEC Zwolle United al mee begonnen. Voetbal is namelijk een mooie metafoor voor de maatschappij. Wij hebben gestructureerd de maatschappelijke component van de club een gezicht gegeven.”


Later werd ook Regio Zwolle United opgericht, waar het steeds populairder wordende vrouwenvoetbal onder valt. PEC Zwolle is daarnaast voor veel mensen die om wat voor reden dan ook aan de ‘zijlijn’ staan een belangrijk voorbeeld. Voor werkzoekenden bijvoorbeeld die vanuit de bijstand (de reservebank) naar een baan (de basis) willen. De afgelopen jaren hebben we ruim 250 mensen naar werk mogen begeleiden en bij onze sponsoren konden zij stagelopen, werkervaring opdoen en de weg naar de arbeidsmarkt inslaan.”


Na ruim tien jaar vindt Jansen het mooi geweest. ,,Dit jaar is er zowel aan de BVO kant als aan de kant van RZU een nieuw vierjarenbeleidsplan geschreven. Een plan waar ik ook helemaal achter sta. Er valt nog veel te verbeteren en te optimaliseren, maar die termen passen niet zo goed bij mij als bijvoorbeeld pionieren en nieuwe dingen ontwikkelen. Ik heb al die jaren als supporter met hart en ziel voor de club gewerkt. Aan de ene kant is dat moeilijk om los te laten, anderzijds moet ik ook kijken naar wat de club nodig heeft en wat het beste bij mij past.”


Hoogtepunten waren er in al die jaren genoeg voor Jansen. ,,Natuurlijk de promotie en de winst van de KNVB Beker, maar ook de naamsverandering van FC terug naar PEC Zwolle. Er was maar één moment waarop we dat konden doen en dat was bij de promotie naar de Eredivisie. Nog mooier waren voor mij de kleinere succesmomenten. Toen ik hier kwam in 2009, werkten we noodgedwongen met heel veel stagiaires. Er waren net zoveel stagiaires als vaste krachten. Velen van hen zijn in de loop der jaren doorgegroeid naar functies binnen onze organisatie of maakten een stap hogerop. Dat is iets waar we met z’n allen heel trots op mogen zijn.”