Blauwvingers belonen zichzelf niet

Na een matige eerste helft is PEC Zwolle in de tweede helft de baas in De Kuip tegen Feyenoord. Er zijn voldoende kansen om minimaal één keer te scoren, maar dat lukt niet. Zo kunnen de Rotterdammers een 1-0 voorsprong over de streep trekken.

Droogte

Sinds de goal van Domingus Lim-Duan in 2004, wist PEC Zwolle in de competitie niet meer te scoren tegen Feyenoord in De Kuip. Die doelpuntendroogte kon ook zondagavond niet worden doorbroken, ondanks dat het na rust een aantal flinke mogelijkheden noteerde. In De Kuip moest Zwolle het doen zonder Bram van Polen, Mustafa Saymak, Kenneth Paal (geblesseerd) en Reza Ghoochannejhad (geschorst). Met Dennis Johnsen, Lennart Thy en Illias Bel Hassani in de ploeg had PEC Zwolle het behoorlijk lastig in de openingsfase.

Sterker Feyenoord

Feyenoord kwam tot een handvol grote kansen, waarbij de grootste was voor Nicolai Jørgensen. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden, maar schoot op vijf meter van het doel de bal over. Een treffer van Luis Sinisterra werd daarvoor al geannuleerd vanwege buitenspel. Na bijna twintig minuten moest Bel Hassani noodgedwongen naar de kant met een blessure. Dean Huiberts was zijn vervanger. Feyenoord was in die eerste helft de bovenliggende partij en kwam via Steven Berghuis verdiend op voorsprong. Ondanks een aantal grote Rotterdamse kansen bleef het bij 1-0, al had de score ook verder kunnen oplopen. Dat dat niet gebeurde was voornamelijk te danken aan goed keeperswerk van Michael Zetterer. PEC Zwolle bracht daar af en toe wat tegenin, waarbij Gustavo Hamer met drie pogingen de gevaarlijkste man was.

Kansenregen

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. PEC Zwolle zocht brutaal de aanval en dat leverde enorme kansen op. Het begon bij Johnsen, die in kansrijke positie de bal tevergeefs breed legde, in plaats van zelf te schieten. Daarna testte PEC Zwolle Feyenoord-keeper Nick Marsman. Invaller Huiberts en Thy waren daarbij de gevaarlijkste schutters. De jongeling kwam akelig vrij in het strafschopgebied, maar zijn poging ging tegen het hoofd van de goalie. Thy testte ook een aantal keren de doelman, maar Marsman gaf geen krimp. Ook in de slotfase bleef PEC Zwolle jagen op die gelijkmaker. Zo was Van Crooij nog dichtbij, maar via een Feyenoorder en keeper Marsman redde rolde de bal over de achterlijn.

Rentree Van Duinen

Persoonlijk succes was er nog wel. Mike van Duinen, die in de voorbereiding zwaar geblesseerd raakte, maakte vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd zijn rentree en zo zijn eerste speelminuten van het seizoen. In die slotfase lukte het PEC Zwolle ook niet tot scoren te komen. De grootste kans was toen voor Feyenoord, maar Johnsen wist een inzet van Sam Larsson van de doellijn te halen.

Komende zaterdag gaat PEC Zwolle in eigen huis op jacht naar een overwinning tegen AZ. In het MAC3PARK stadion is de aftrap om 20.45 uur.

Feyenoord – PEC Zwolle 1-0 (1-0).

Toeschouwers: 44.513

Scheidsrechter: Lindhout