Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Hieronder tref je zijn bevindingen aan over de toekomst van de club en de afgelopen periode.

Afscheid Gesina Procee-Bax

Graag wil ik mijn column vandaag beginnen met wat woorden over het afscheid van Gesina Procee-Bax. Vrijwilliger van de Supportersclub, supporter van het eerste uur en altijd, letterlijk en figuurlijk, aanwezig bij de thuis- en uitwedstrijden van ons eerste elftal. Twee weken geleden namen wij als PEC-familie op indrukwekkende wijze afscheid van haar in het stadion. Het toont de kracht van onze club dat we met elkaar; supporters(club), vrijwilligers, kantoororganisatie, spelers, (oud)trainers en directie zo’n waardig eerbetoon voor Gesina hebben georganiseerd. Via deze weg wil ik haar man Leo en zoon Jari nogmaals heel veel kracht wensen in deze moeilijke tijd. Weet daarbij, dat Gesina een plek in ons aller blauw-witte hart heeft.

Sportief

Door de overwinning in en tegen Groningen, beleefde PEC Zwolle een tweetal fijne weken. Dat een oefenduel met sc Heerenveen tussendoor ook nog eens winnend werd afgesloten, toont eens te meer aan dat de selectie op de goede weg is. Deze vriendschappelijke wedstrijd ging aan de neus van zeven (!) spelers voorbij, vanwege interlandvoetbal. Toen ik het overzicht van deze spelers op onze website zag, bekroop mij toch wel een gevoel van trots. Waar zes jaar geleden geen enkele speler uitvloog voor interlands, zijn we nu ongeveer een derde van onze selectie daaraan kwijt. Een aantal dat de ontwikkeling van de club toch maar mooi kenmerkt.


Update groeiplan

Midden juli heeft de club het groeiplan ‘Wat goed is, moet beter’ gepresenteerd. Momenteel zitten we in de fase dat we dit model juridisch, fiscaal en organisatorisch verder aan het uitwerken zijn. Hierbij komen er veelal praktische zaken aan de orde zoals de prijs van een aandeel, het onderliggende tijdpad en op welke wijze het Spelersinvesteringsfonds 2.0 wordt geïntegreerd in dit proces. De verwachting is dat deze voorbereiding, waarbij we ons uiteraard laten adviseren door erkende specialisten, in de maand november wordt afgerond. Bij een succesvolle afronding van deze businesscase, zullen er enkele zaken rondom de club op een positieve manier wijzigen. PEC Zwolle zal niet langer achteraf na de verkoop van een speler kunnen investeren in de selectie, organisatie of faciliteiten, maar dit zal vooraf kunnen om zo de stap te zetten naar een hoger niveau. Zo kan er sneller worden ingespeeld op de ontwikkelingen. De cijfers, het gevoel en vertrouwen daarbij is zeer goed, aangezien we in het recente verleden hebben aangetoond de club met beperkte middelen te ontwikkelen, maar ook door het rendement dat beide spelersinvesteringsfondsen hebben opgebracht. Het verhaal omtrent het groeiplan wordt dus medio november vervolgd.


Afronding seizoen 2017/2018

Los van het sportieve aspect, met een geweldige eerste en waardeloze tweede seizoenshelft, heeft de club op financieel gebied een prima jaargang gedraaid. De afrondende gesprekken met de accountant lopen momenteel, maar toch wil ik alvast een tipje van de sluier lichten. Zo is de commerciële omzet het afgelopen seizoen met een kleine 10% gegroeid. De bezettingsgraad in ons MAC3PARK stadion was daarnaast met 98% het hoogst in de gehele Eredivisie. Mede daardoor is er deze zomer opnieuw in de thuishaven geïnvesteerd en zijn er netto zo’n 750 plekken bijgekomen. Wat daarbij mooi is om te vermelden; de upgrades van het stadion de afgelopen jaren zijn uit eigen zak betaald. De club heeft inmiddels zo’n €1,8 miljoen in het MAC3PARK stadion kunnen investeren, met als doel wedstrijdbezoek voor zoveel mogelijk mensen uit stad en regio mogelijk te maken. Ook was het afgelopen seizoen het bedrijfsresultaat ‘break-even’. De operationele uitgaven en inkomsten zijn dus in balans. Daarnaast boekt de club een zodanig nettoresultaat, waardoor er voor het eerst sinds hele lange tijd een positief eigen vermogen ontstaat. Deze cijfers geven ons als directie wederom een bevestiging, dat er een gefundeerde basis is voor het hierboven genoemde groeiplan.


Businessclubavond

Deze week stond ook nog een meer dan geslaagde businessclubavond op het programma. In poppodium Hedon, waar de club tevens een samenwerking mee aangaat, werd een mooie show weggegeven, met onder andere een knallende spelerspresentatie en een optreden van Rico & Sticks. Ook was voormalig commercieel directeur Joost Broerse aanwezig en hebben wij hem uitvoerig bedankt voor bewezen diensten. Het stokje gaf Joost door aan Edwin Peterman, die samen met de nieuwe algemeen manager van de club, Jeroen van Leeuwen, werd gepresenteerd. Op de traditionele opening van ons businessseizoen werd tevens bekendgemaakt dat de sPECtakel Business Party dit jaar wordt gehouden op zaterdag 12 januari en dat niemand minder dan Glennis Grace, finalist van America’s Got Talent, is gestrikt voor een optreden.


Aanstaande zondag

De club is zoals te lezen vol in ontwikkeling. Toch valt of staat alles met de prestaties op het speelveld. Daarom gaat de focus nu vol op de belangrijke thuiswedstrijd van zondag tegen Vitesse. Want na de eerste uitoverwinning van het seizoen, is de honger nog niet gestild en staat onze selectie in de startblokken om ook voor de eerste thuiszege te gaan. Heb je nog geen kaartje voor dit duel? Klik dan hier en schaf vandaag nog een ticket aan. Met een vol huis, kunnen we samen strijden voor een mooi resultaat. Graag tot zondag!


Met sportieve groet,


Adriaan Visser

Voorzitter PEC Zwolle

Onze partners

PEC Zwolle - FC Groningen
PECPOWER Noordhuis thuis op kantoor