Michael Valkanis aan het woord

Michael Valkanis aan het woord

Aan het begin van dit seizoen kwam Michael Valkenis vanuit het Australische Melbourne met zijn gezin over naar Nederland. Bij Melbourne City FC was de oefenmeester daar zes maanden de assistent van John van ’t Schip. Nu is Valkanis al bijna een half jaar bij PEC Zwolle in diezelfde rol actief. Hoe bevalt het hem hier in Nederland? Hoe kijkt hij aan tegen de resultaten van onze club en maakt PEC Zwolle deze avond een kans tegen Ajax?

,,De tijd vliegt voorbij en dat is een goed teken. Als familie hebben wij het hier prima naar ons zin. Vooral steden als Zwolle met zijn historische panden vinden we prachtig. Als ik daarvoor de tijd heb wil ik graag nog meer van Nederland en de omliggende landen als België, Frankrijk en Duitsland zien. Hier in Europa is alles altijd lekker dichtbij. Je hoeft niet zoals in Australië in een vliegtuig te stappen. Met de auto kom je er ook en je ziet veel meer. Ook de kinderen hebben het hier naar hun zin. Het is ongelofelijk maar ze praten al wat Nederlands en soms hoor ik Engelse woorden met een Nederlands accent. Drie van onze vier jongens spelen in de jeugd van VV Berkum. Daar hoor ik ze zeggen ‘voetbal’ in plaats van football. Kortom, we voelen ons goed hier. Natuurlijk missen we de familie en vrienden uit Australië, maar dat is niet meer dan normaal. Waar ik wel aan wennen moet als ik in de auto zit, zijn al die fietsen. Overal zie ik mensen fietsen, jong en oud. In Australië hebben auto’s altijd voorrang op fietsen. Dat is hier anders en dat is écht wennen.”


,,Op dit moment staan we met PEC Zwolle nog niet waar we willen staan" vervolgt Valkanis. ,,Door de vele wisselingen van spelers staat er een compleet nieuw en jong team op het veld. Als je binnen een bestaand team een nieuwe speler moet inpassen is dat op te lossen. Komen er twee nieuwe spelers binnen dan is dat al anders. Bij PEC Zwolle zijn het dit jaar heel wat meer dan twee nieuwe spelers. Het zijn jonge spelers, maar wel met veel kwaliteit. We moeten geduldig zijn; er is tijd nodig maar de resultaten zullen er komen. De Nederlandse competitie sla ik hoog aan. Niks geen Mickey Mouse competitie. Dat bewijzen Ajax en PSV met hun wedstrijden in Europa. In de competitie zijn beide clubs van een ander niveau dan de rest. Toch maakt die rest juist de competitie spannend, zowel onderin als in de subtop. Daar kan iedereen van iedereen winnen. Ajax en PSV moeten het onderling maar uitmaken wie kampioen wordt. Voor mij speelt Ajax het beste voetbal in Nederland. PSV speelt anders, zij spelen om niet te verliezen. Het positiespel van Ajax is van een uitzonderlijke klasse. Zet daarnaast nog de persoonlijke kwaliteiten van de spelers en je weet waarom zij in deze competitie met PSV aan de top staan.”


,,Ajax is net als PEC Zwolle een opleidingsploeg, maar daarmee houdt de vergelijking ook op. In Amsterdam is alles van een hoger niveau. Mijn gevoel zegt dat we vanavond spelen tegen de komende kampioen. In het voetbal moet je altijd gaan voor de winst. Daar moet je in geloven. Dat geldt ook voor PEC Zwolle tegen Ajax. We speelden hier thuis tegen PSV één van onze beste wedstrijden. We deden dat op onze manier. Nu moeten we dat weer doen dan kunnen we Ajax zomaar pijn doen.”


PEC Zwolle - Ajax wordt zaterdagavond gespeeld in een compleet uitverkocht MAC3PARK stadion. Alleen voor de laatste thuiswedstrijd van 2018, volgende week zaterdag, zijn nog wel kaarten beschikbaar. Deze zijn vanaf €5,- beschikbaar en hiervoor kan je zowel online als in de PEC Zwolle Fanshop terecht.