PEC Zwolle kan Ajax geen pijn doen

PEC Zwolle heeft het Ajax knap lastig gemaakt, maar de Zwolse formatie van trainer John van ’t Schip slaagt er niet in om de Amsterdammers ook echt pijn te doen (1-4). Het blijft, mede dankzij een doelpunt van Zian Flemming, wel lang spannend in Zwolle.

In de eerste helft begon PEC Zwolle prima. Na acht minuten leverde dit een kansrijke vrije trap op. Kingsley Ehizibue werd diepgestuurd en door Mathijs de Ligt onreglementair gestuit. Scheidsrechter Kamphuis gaf de vrije trap aan PEC en De Ligt een gele kaart, waar de aanvoerder van de Amsterdammers niet om kon mopperen. De vrije trap werd door Ajax-doelman Andre Onana gekeerd. Na de eerste tien minuten nam Ajax het initiatief en kreeg het de overhand. Dat leverde halverwege de eerste helft de openingstreffer op van Klaas Jan Huntelaar. Tien minuten later verdubbelde Frenkie de Jong de score. De middenvelder schoot na een individuele actie de 0-2 tegen de touwen. Ondertussen moest Donny van de Beek en Onana met blessures wisselen. Kostas Lamprou, de nieuwe keeper aan Amsterdamse zijde, moest direct handelend optreden op een pegel van Mike van Duinen, maar sprong niet hoog genoeg bij de daaropvolgende corner. Zian Flemming kopte via de lat en Lasse Schöne PEC Zwolle terug in de wedstrijd: 1-2.

Ook in de tweede helft liet PEC Zwolle regelmatig van zich horen. Van Duinen schoot al snel in kansrijke positie naast na een snelle counter. Ook Thomas Lam was na een vrije trap van Younes Namli dichtbij de 2-2, maar Lamprou en zijn verdedigers voorkwamen dit ten koste van een hoekschop. Aan de andere kant onderscheidde Van der Hart zich met een knappe reflex op een indraaiende voorzet van David Neres. Ook Dusan Tadic vond Van der Hart op zijn weg. De Zwolse goalie had echter geen antwoord op de volley van Schöne, die daarmee voor de beslissende 1-3 zorgde. In de absolute slotfase zorgde Tadic nog voor 1-4.

Volgende week zaterdag speelt PEC Zwolle opnieuw thuis. Dan is om 18.30 uur NAC Breda de tegenstander.

PEC Zwolle – Ajax 1-4 (1-2).

Toeschouwers: 14.000

Scheidsrechter: Kamphuis

Gele kaarten: De Ligt, Tagliafico, Tadic (Ajax), Van Duinen, Genreau (PEC Zwolle)

Opstellingen:

PEC Zwolle: Van der Hart, Van den Berg (73. Elberts), Lam, Bouy, Paal, Ehizibue, Leemans (62. Genreau), Van Polen, Namli, Van Duinen, Flemming

Ajax: Onana (40. Lamprou), Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico, Van de Beek (33. Labyad), De Jong, Schöne (79. Wöber), Neres, Huntelaar, Tadic