Terugblik op geslaagde Thema-avond XXL

Terugblik op geslaagde Thema-avond XXL

Ruim 180 leden van de 31 convenantclubs van PEC Zwolle waren woensdagavond te gast in het MAC3PARK stadion voor de thema-avond XXL. De avond stond in het teken van de 'PEC Experience'. Middels lezingen en workshops, zowel op als rondom het veld, werden de deelnemers meegenomen in de wereld van de voetbaltrainer, commercieel en technisch directeur en algemeen manager.

Alexander Palland en Henk Brugge, hoofd jeugdopleiding bij PEC Zwolle, openden de avond, waarna presentator Bert van Losser met hoofdtrainer Jaap Stam in gesprek ging. Stam, zelf ook als trainer actief bij VV Hoonhorst, één van de zes Dalfser amateurverenigingen die sinds vorige maand een samenwerking met PEC Zwolle zijn aangegaan, vertelde over het verschil in trainen op amateur- en topniveau en waar je als jeugdtrainer tegenaan kunt lopen. Ook nam Stam de aanwezigen mee naar zijn tijd als speler bij Europese topclubs. Stam vertelde van verschillende trainers waaronder hij als speler werkzaam was, het nodige te hebben opgestoken. ,,Dat waren echt niet altijd de beste trainers, ook van de mindere goden stak ik van alles op, waar ik nog profijt van heb." Daarnaast vertelde Stam dat iedere trainer zijn eigen stijl had en dat ook hij die in de loop der jaren ontwikkeld heeft. ,,Bij Manchester United voetbalde ik onder Sir Alex Ferguson. Wat de buitenwereld lang niet allemaal wist, was dat hij vaak maar één dag in de week op het veld stond. De andere dagen werkte hij dan vanuit zijn kantoor. Toch stond hij ontzettend dichtbij het team en zorgde hij er altijd voor dat hij de beste spelers opstelde."

 

Na de boeiende opening startten de workshops. Op het veld werden oefeningen gegeven waarbij onder andere de omschakeling, technisch verdedigen en het keepersvak aandacht kregen. Spelers Kingsley Ehizibue, Thomas van den Belt en Eliano Reijnders hielpen een handje, wat zowel door de jeugdspelers van de convenantverenigingen als trainers op veel waardering kon rekenen. De thema-avond had het predicaat XXL omdat er ook workshops werden gegeven op het gebied van commercie, bestuur en vrijwilligersbeleid. Zeker dat laatste onderwerp is vandaag de dag van groot belang, zo benadrukte ook Stam eerder op de avond. ,,Bij amateurverenigingen heb je ontzettend veel met vrijwilligers te maken. Die kunnen vaak heel goed hun vak uitoefenen, maar hebben ook handvatten nodig. Wat kun je van ze verwachten en wat niet?" Deze workshops werden gegeven door respectievelijk commercieel directeur Edwin Peterman, technisch directeur Gerard Nijkamp en algemeen manager Jeroen van Leeuwen. De geslaagde avond werd vervolgens afgesloten met een drankje en een gezellige nazit.