Via Molecaten naar Afrika met Robin Pope Safaris

Via Molecaten naar Afrika met Robin Pope Safaris

Een wonderschone, ongerepte, wilde natuur, in combinatie met lekker eten, een zacht bed met alles erop en eraan en een gevoel van exclusiviteit. Zo zou je Robin Pope Safaris, met 13 lodges verspreid over Malawi, Zambia en Zimbabwe, in één zin prima kunnen omschrijven. In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, sierde deze naam, onderdeel van hoofdsponsor Molecaten, het shirt van PEC Zwolle. Maar wat is Robin Pope Safaris (RPS) precies?

Verknocht

,,Robin Pope Safaris is echt een belevingsproduct”, vertellen Luke Slager en zijn zwager Ton de Rooij, directieleden bij Molecaten. Je verblijft midden in de ongerepte en uitgestrekte nationale parken waar geen spoor van menselijke invloed te herkennen is. De dieren bewegen zich tot zó dichtbij dat je je in de Disney film ‘The Lion King’ waant. Met de safari-jeep trek je erop uit en het avontuur begint direct. Olifanten, nijlpaarden, leeuwen, giraffes, zebra’s en nog talrijke andere dieren worden dagelijks gezien in hun natuurlijke omgeving. Naast de safarijeep biedt RPS ook wandelsafaris aan waarbij er geen enkele barrière meer voelbaar is tussen jou en de Afrikaanse wildernis. Afrika is bij uitstek het continent van flora en fauna, maar de nationale parken waar RPS gevestigd is zijn het summum.”


,,Het is een hele andere beleving dan een park van Molecaten in Nederland”, gaat Luke verder. ,,De gast komt aan en wij nemen hem of haar mee op reis. In Nederland trek je eerder zelf je plan.” Ton woonde zelf jarenlang in Afrika en weet nog hoe ooit het plan is ontstaan om te gaan ondernemen in dat werelddeel. ,,Mijn schoonvader is vroeger op reis gegaan naar Malawi en is verknocht geraakt aan dat land. Namens de familie heeft hij daar jarenlang een ziekenhuis gesponsord. Langzamerhand zag hij echter kansen om daar te gaan ondernemen. Hij heeft toen een stuk land gekocht, waar mijn vrouw Margaux en ik in 2008 een lodge bij Lake Malawi hebben geopend. Robin en Jo, de naamgevers van RPS, hadden destijds een bedrijf in Zambia. Met hen zijn we in contact gekomen. Wij hebben lodges van hen overgenomen en van daaruit is het snel gegaan.”


Lodges

,,Lodges, zijn hele kleinschalige plekken”, legt Luke uit. ,,Meestal bestaat een lodge uit vijf verschillende kamers of huisjes met elk twee bedden. Alles binnen de vakantie speelt zich eigenlijk af in die lodge. Je eet daar en je slaapt er ook. Natuurlijk ga je op safari, maar voor de lunch kom je wel weer terug. De doelgroep is ook heel anders. Een lodge heeft een capaciteit van maximaal twintig gasten per locatie. Je hebt relatief weinig gasten, dus het is veel exclusiever.” De voorzieningen die we in Nederland gewend zijn, zijn daar niet, weet Luke. ,,Ook al wonen er mensen om je heen, dan wil dat nog niet zeggen dat er voorzieningen zijn. Winkels, tankstations of openbaar vervoer; het is er gewoon niet. Afwezigheid van voorzieningen maakt het moeilijk om daar te ondernemen. Er zijn hele lange aanvoerroutes, waardoor het soms dagen duurt voordat alles op bestemming is. Plannen en Afrika gaan niet samen. Afrika laat zich niet ombuigen omdat wij het beter hebben. Of dat je denkt ‘ik heb geld dus ik betaal het dubbele, dan krijg ik het wel’. Als het er niet is, dan krijg je het niet. Je belt niet even de HANOS om iets op te halen.”


Plan B en C

Een vakantie via RPS is kostbaar. ,,We vragen mensen een behoorlijke prijs. Onze gast mag daar dan ook wel een verwachting bij hebben”, meent Luke. Een avond geen stroom dat kan gebeuren, maar wordt niet weggelachen. Mensen betalen relatief veel geld voor hun vakantie. Nee of sorry kun je dan niet verkopen.” ,,Een groot deel van onze gasten heeft geen voorstelling hoe afgelegen het daar is. Alles komt vanuit Zuid-Afrika binnen, via lijntjes die van elkaar af hangen”, schetst Ton het beeld. ,,Het gaat wel eens mis, maar de gast merkt daar niets van. Je leert heel snel een plan B en C te hebben. Koud water, slecht eten of warme wijn zijn onacceptabel en terecht.”

HUWELIJKSREIS De gasten die een vakantie naar Malawi, Zambia of Zimbabwe boeken zijn onder te verdelen in twee groepen. Luke: ,,Je hebt mensen die er echt voor gespaard hebben om er naar toe te kunnen. Denk aan een huwelijksreis of een huwelijksjubileum. De tweede groep is de rijkere doelgroep die weliswaar meer beperkt is als het gaat om de frequentie van op vakantie gaan, maar geen beperking ziet in budget.” Ton: ,,Je kunt boeken via onze website, maar ook via reisorganisaties. Iedereen boekt zijn eigen internationale ticket en vanaf daar pakken wij het op. Het avontuur begint letterlijk op de luchthaven.” ,,Vanaf de paspoortcontrole word je 

al begeleid”, vult Luke aan. ,,Je wordt op de vliegvelden al ontzorgd en dat stelt de gast zeer op prijs.”


Geen liefdadigheidstoerisme

Niet alleen de vakantie is indrukwekkend, ook op maatschappelijk gebied beleven de gasten hele waardevolle momenten, vertelt Ton. ,,Ons beleid is om zoveel mogelijk mensen lokaal aan te nemen. Zo komt 90 tot 95% van de staf uit de buurt. Er zijn zelfs managers die ooit als tuinjongen zijn begonnen. Dat heeft wel z’n charme en dat vinden de gasten over het algemeen ook. Mensen die meer willen zien van het land kunnen dat ervaren. We bieden hen namelijk aan om in dorpen en scholen te kijken. Als je daarvoor openstaat zijn dat zeer waardevolle momenten. ,,Niet vanuit een schuldgevoel”, benadrukt Luke. ,,Het is vooral uit interesse, hoe er wordt geleefd. Het is zeker geen liefdadigheidstoerisme. We passen wel op dat het geen attractie wordt. Wij willen een uitwisseling van culturen krijgen, zodat je begrip krijgt over en weer.”


Verder lezen? Lees dan het PEC Zwolle Businessmagazine. Deze is gratis af te halen in de PEC Zwolle Fanshop. Meer weten over Robin Pope Safaris? Klik dan hier.